Projektlátogatás Püspökszilágyon

A LIFE-CLIMCOOP klímaadaptációs projekt első fázisában 2020 novemberében ellátogattunk Püspökszilágyra, ahol Tordai Sándor polgármester vezetésével megtekintettük a LIFE-MICACC projekt keretében elkészült rönkgátakat és egyéb vízmegtartó létesítményeket, s e mellett megismertük az üzemeltetési tapasztalataikat is. 

A látogatást szakmailag indokolta, hogy a projektünk négy évében Kazincbarcika környezetében, a Sajó és a Tardona-patak vízgyűjtőjén – a szélsőséges időjárási viszonyokra felkészülve és Kazincbarcika valamint a BorsodChem Zrt. között létrejövő közös alkalmazkodási klímastratégiát erősítve – hasonló víz- és hordalékmegtartó megoldások tervezése és kivitelezése is a feladataink közé tartozik.  

A püspökszilágyi terepbejárás során megtudtuk, hogy Püspökszilágy a dombvidéki települések közül elsőként valósított meg 2017-2021 között országos vízvédelmi, vízmegtartási mintaprojektet klímavédelmi célokból. Céljaik között szerepelt a településen átfolyó Arany-patak mentén 5 darab, eltérő technológiával megépült régi iszapfogó, vízfogó műtárgy rendbetétele, kitisztítása és a mellékágakon új rönkgátak telepítése az iszap és hordalék visszatartására és a villámárvízcsúcsok letörésére.

A helyi polgármester elmondása szerint a településen korábban már 30-40 mm-es eső is belterületi elöntést és komoly károkat okozott, melyek helyreállítása nagy költséggel járt. Ennek ellenére nem a víz elvezetése, hanem megtartása volt a projekt célkitűzése, esélyt adva a szélsőségesebbé váló éghajlat miatti hosszabb száraz periódusok áthidalására. Ebből következően nem a levezető csatornák, vagy a patakmeder szélesítése vált célkitűzéssé. 

Kiépített rönkgát Püspökszilágyon: az alap vízhozamot szabadon átengedi, így egyfelől a vízi szervezetek mozgását nem akadályozza, másfelől nincs szükség vízjogi engedélyeztetésre

A táj és az élővilág pozitívan fog változni, s ez a változás már most érzékelhető Püspökszilágyon: az elkészült oldaltározó máris vidrát, hódot, vízimadarakat és egyéb állatokat vonz. Ezen felül tanösvényeket hoztak létre, amelyhez telefonos applikációt fejlesztettek.

Nagyon fontos a műtárgyak utógondozása: egyrészt a rönkgátak által visszatartott hordalékot az optimális felhasználás céljából monitorozzák, másrészt az egyébként alacsony fenntartási költségű rönkgátakat helyi közösségek, iskolák „fogadhatják örökbe” annak érdekében, hogy a közösségek magukénak érezzék a projekt céljait.

Bízunk benne és azon dolgozunk, hogy a LIFE-CLIMCCOP projekt keretében az éghajlatváltozás következményeihez való alkalmazkodás céljából a Tardona-patak vízgyűjtőjén a püspökszilágyihoz hasonló hasznos vízmegtartó tervek és létesítmények születnek.

A kialakított oldaltározó Püspökszilágyon