Klímaváltozás és alkalmazkodás

A globális klímaváltozásról egyre több és több tudományos cikket olvashatunk az interneten. A klímaváltozás századunk talán legjelentősebb kihívása. A cikkek alapján gyakran gondoljuk úgy, hogy ezek a jelenkori változások tőlünk független folyamatok, amelyekre nincs hatásunk.

A változások összetettek és sokrétűek, mostanra már az emberi élet szinte minden területére kihatással vannak, tehát – akaratunktól függetlenül – mindenkit érintenek, és az éghajlatváltozást felgyorsító káros anyag kibocsátások csökkentése mellett nagyon fontos az, hogy hogyan tudunk alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez és hogyan tudunk felkészülni e változásokra. 

A jelenkori klímaváltozást természetes folyamatok és az ember együtt okozza, de a jelenlegi felgyorsult és drasztikus átalakulás döntő részben az emberi tevékenység következménye. Életmódunk és tevékenységeink (főként az olaj, a gáz és más fosszilis energiahordozók égetése) során hatalmas mennyiségű üvegházhatású gázt juttatunk a légkörbe, ezáltal fokozva a Föld természetes üvegházhatását. Így a földfelszín hőmérséklete nő, megnövekszik a légkörben tárolódó energia mennyisége, amely szélsőséges időjárási jelenségek kialakulásához vezet és amely folyamatokhoz további negatív hatások társíthatók. Mindez nagyon komoly hatással van a környezetünkre, az élővilágra és benne az emberek életére is.

Bár a klímaváltozás egy elkerülhetetlen folyamat – ami jelentősen átalakíthatja életünket – lehetőségünk van a hatások mérséklésére, a tudatos felkészülésre és az átgondolt alkalmazkodásra. Az emberiség kezében tehát számos olyan lehetőség van, amivel ezt a bizonytalan kimenetelű folyamatot lassíthatja, valamint a már napjainkban jelentkező kedvezőtlen hatásokat tompíthatja, csökkentheti. Ezen lehetőségekhez azonban szükséges az, hogy sok esetben megváltoztassuk bizonyos szokásainkat és szemléletmódunkat, annak érdekében, hogy a gyermekeink és az unokáink, a jövő generációja is ugyanolyan természeti örökséget kapjon, mint korábban mi kaptunk az elődeinktől.

„A fenntarthatóság az emberiség jelen szükségleteinek kielégítése, a környezet és a természeti erőforrások jövő generációk számára történő megőrzésével egyidejűleg.”

A Világ Tudományos Akadémiáinak Nyilatkozata, Tokió, 2000.

A LIFE-CLIMCOOP projekt keretében most induló cikksorozat kiemelt célja, hogy a Kazincbarcika térségében élők és dolgozók, valamint a BorsodChem Zrt. munkavállalói részére olyan információkat adjunk át a klímaváltozással kapcsolatosan, amelyek segítségével közösen tudunk fellépni az helyi éghajlatváltozás káros hatásai ellen. Ehhez fontos ismernünk a jelenség hatásait, valamint azt, hogy a térségben milyen nagyságú és irányú változások várhatóak, mi mindezen információkkal a segítségükre leszünk. Cikksorozatunkban továbbá olyan konkrét alkalmazkodási lehetőségeket ismertetünk, amelyekkel mérsékelhetjük a klímaváltozás kedvezőtlen hatásait, és eredményesen megőrizhetjük, sőt akár javíthatjuk a megváltozott körülmények között is az életminőségünket, egy élhető és fenntartható jövő érdekében!

Tartsanak velünk!

Óvjuk meg közösen a bolygónkat!

Képek forrása: istockphoto.com