A klímaváltozással kapcsolatos lakossági kérdőív eredményei

Projektünk egyik célja a lakosság éghajlatváltozással kapcsolatos ismereteinek és annak a felmérése, hogy milyen intézkedéseket tesznek a társadalom tagjai a változó klíma okozta problémák kiküszöbölésére. A lakossági kérdőívünkre április óta érkezett több mint 600 kitöltés részletes kiértékelése még zajlik, de néhány eredmény már egyértelműen kimutatható az adatokból.

Mivel a felmérést elsődlegesen a projekt megvalósítási területén folytattuk, ezért válaszadóink többsége Borsod-Abaúj-Zemplén megyei lakos. Döntő többségük, még ha eltérő mértékben is, de környezettudatosnak vallja magát. A kitöltők legnagyobb része szerint az éghajlatváltozás súlyos probléma, az emberi tevékenységeknek pedig nagy szerepet tulajdonítanak az éghajlatváltozásban. A klímaadaptáció fogalmáról szinte az összes válaszadó jellemzően több forrásból is – munkahelyi kommunikáció, különböző internetes csatornák, pl. Facebook – hallott már, illetve kisebb részük önkormányzati forrásokat is megjelölt. A kitöltők körülbelül egyharmada érzi úgy, hogy nem tud eleget a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásról, és szeretne több információhoz jutni. A lakosság klímavédelmi és klímaadaptációs projektekbe bevonását majdnem az összes válaszadó szükségesnek tartja.

Forrás: Pexels

Mindennapjaik során a megkérdezettek több, mint fele választ klímabarát megoldásokat, ha azok nem igényelnek túl nagy erőfeszítést, és több mint egyharmaduk nyilatkozott úgy, hogy az éghajlatváltozás hatásai ellen aktívan is cselekszik. A konkrét lépéseik terén a legtöbb válaszadó a szelektív hulladékgyűjtést, az energiahatékonyságot, a villany-, és vízhasználat optimalizálását, és a pazarlásmentes életmódot – fogyasztói szokásaik megváltoztatását említette.

A legtöbbjük úgy véli, klímaváltozással és a klímaadaptációval foglalkozniuk leginkább a kormányzati szerveknek, a vállalatoknak, és a lakóközösségeknek szükséges, de a válaszadók legalább fele megemlítette az önkormányzatokat és az egyetemeket, kutatóintézeteket is.

Környezetük mindennapi problémái között többségükben a pazarló fogyasztást, az extrém, kiszámíthatatlan időjárást (hirtelen nagyerejű szélviharok, jég- és ónoseső), és a kevesebb zöldterületet, károsodott növényzetet említették, de az extrém időjárási körülmények egy másik vetületét, a hőhullámokat is megjelölte a válaszadók közel fele.

Lakóhelyük adaptációs képességeinek növelésére vonatkozóan a legtöbben úgy vélik, hogy egyrészt a zöldinfrastruktúra-fejlesztés, a korszerűbb építési technológiák, szabványok (árnyékolás, tájolás, hőszigetelés, zöldtető, napelem) segíthetnek, másrészt a zöldfelületek növelése, valamint a környezetbarát megoldásokat, életmódváltást ösztönző kampányok, lakossági kezdeményezések vezethetnek sikerre. Szintén a lakóhelyük vonatkozásában a válaszadók egyharmada hallott már város és vállalat közötti klímaadaptációs együttműködésről.