A geofizikai nyomvonalak kijelölésének tervezése a Sajó vízgyűjtőjének egy kazincbarcikai célterületén

A LIFE-CLIMCOOP projekt keretein belül felszíni geofizikai vizsgálatokat tervezünk a Sajó kavicsterasz-kiterjedésének vizsgálata céljából. Az előzetesen lehatárolt terület Kazincbarcika és Sajókaza között helyezkedik el a Sajó északi és déli oldalán. Az alkalmazni kívánt módszer: felszíni elektromosellenállás-tomográfia (ERT) kb. 10 km szelvényhosszban, melynek eredményeként max. 40-50 méter behatolási mélységben meghatározzuk a felszín alatti rétegek fajlagos elektromos ellenállásának eloszlását, így kimutatható lesz az adott területen a kavicsterasz vastagsága és kiterjedése.

Ahhoz, hogy a geofizikai szelvények helyét megtervezzük, szükség volt egy terepbejárásra, melyet a GeoGold Kárpátia Kft. végzett. Ez fontos a mérések tervezése szempontjából, hiszen a szelvények nyomvonalainak kijelölését olyan szakmai szempontok befolyásolják, mint pl. a Sajóval párhuzamos és merőleges mérések kitűzése, kellően hosszú szelvények kijelölése vagy éppen a belvizes területek elkerülése. A kijelölést további tényezők befolyásolják, mint például járható utak megléte a területen, a vegetáció, területhasználatok, domborzati viszonyok, egyéb akadályok (pl. kerítések, vasút) és mérést zavaró tényezők (pl. magasfeszültségű vezeték). Egy-egy szelvény geofizikai méréséhez több száz méteres vagy km-es, egyenes szakaszok az ideálisok, melyek autóval is járhatók és a vegetáció kellően ritka. Sűrű növényzet esetén irtási munkálatokat is be kell tervezni, ami megnövelheti a mérésre fordított napok számát.

A bejárást 2021 októberében végeztük. A geofizikai mérések szempontjából elsődleges cél volt, hogy a területet keresztülszelő földutak – melyek a térképeken előzetesen jól azonosíthatók voltak – mennyire jól járhatók, a szelvények elhelyezésére alkalmasak-e. Szempont volt, hogy a szelvények egy része a hegylábakig húzódjon, hogy láthatóvá váljon a hordalékterasz és a hegyláb kapcsolata. A települések külterületén mezőgazdasági földek terülnek el, melyek között rácshálószerűen földutak húzódnak. A két napos bejárás során ezeket az utakat jártuk végig, az utak és a Sajó töltésének egy része is ideális lesz mérés szempontjából.

A bejárás eredményes volt, ami alapján a méréssorozatot meg tudtuk tervezni.