Hiteles információk az éghajlatváltozásról

Éljünk akár nagyvárosban, vagy vidéki kis községben, tagadhatatlan, hogy mindennapjainkat, amiben élünk, a társadalmi-, gazdasági rendszerek és a körülöttünk lévő környezeti hatások befolyásolják, szabályozzák. Az ezekben bekövetkező, akár kismértékű változások is lényegesen érinthetik családjainkat, munkánkat és általában az életünket. A klímaváltozás miatt az eddig állandónak hitt éghajlati elemek változnak, amelyek nem csak a környezeti, hanem a társadalmi-, és gazdasági rendszereinket is érinthetik, tehát befolyásolhatják a mindennapi életkörülményeinket is. Így kiemelten fontos tájékozódni a minket érintő környezeti tényezőkről annak érdekében, hogy mérsékelni tudjuk a személyi sérüléseket, az anyagi károkat. Érdemes felkészülnünk, és hosszú távú terveket kell létrehoznunk, nemcsak egyéni, hanem családi, közösségi és önkormányzati szinten is.

Javasolt olyan lakás vagy épületbiztosítást kötni, ami az általános biztosítási helyzeteken túl, az épületben időjárási eseményekkel, környezeti hatásokkal összefüggő kár esetén is mérsékli a javítási költségek családra nehezedő terhét

Jelen összegzésben arra keresünk választ, hogy a mindennapok során és veszélyhelyzet esetén, milyen módon és milyen felületeken tájékozódhatunk arról, mi várható országos és helyi szinten, Kazincbarcika környékén. Ezért a cikk végén, egy táblázatban összegyűjtöttük az egyre gyakoribbá váló szélsőséges időjárási eseményeket előrejelző, figyelmeztető rendszereket, oldalakat.

Kazincbarcika hivatalosan kijelölt klimatizált és melegedő helyeinek listája itt található:

Ha már elszántuk magunkat, hogy gyarapítjuk ismereteinket, figyelemmel követünk 1-2 hasznosnak vélt, jelző és információs rendszert, akkor megfogalmazódhat az a kérdés, hogy hol is kezdjük, milyen felületeket érdemes átböngésznünk akár a reggeli kávénk közben. Amennyiben az időjárásról szeretnénk tájékozódni, úgy érdemes az Országos Meteorológiai Szolgálat, vagy pl. az Időkép, a Köpönyeg honlapját fürkésznünk, hiszen ezeken az oldalakon csapadék (radar), szél, hó, villám és egyéb más érdekes térképet találunk. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara térképén (április 15. – szeptember 30. között működik) a jégesők kialakulását követhetjük nyomon, ami hasznos a kertekben ténykedők számára, hiszen sok helyen már jéghálókat feszítenek ki ilyen esetekben, vagy még időben fedett helyre állhatunk a kocsinkkal, biztonságos helyet kereshetünk magunk és családunk számára.

A kiemelten Kazincbarcikát érintő jelentősebb veszélyhelyzetekről a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vagy a KolorCity Kazincbarcika honlapján tájékozódhatunk. Egy ilyen tájékozódási felület lehet még a LIFE-CLIMCOOP projekt keretében Kazincbarcikán kihelyezésre kerülő információs tábla is, amely a Sajó vízhozamával kapcsolatos változásokat mutatja és egyben veszélyt jelző funkciója is van. Ez egyelőre a projekt weboldalán érhető el: https://life-climcoop.hu/water_dashboard/ (támogatott böngésző: Firefox/Explorer).

Szerencsére egyre több előrejelző rendszereknek érhető el már mobil alkalmazása is, amelyek azonnali riasztást küldenek a telefonkészülékekre. Többek között ilyen a VÉSZ és a Meteora, amelyek felületén akár helyi és országos lefedettségre is lehet riasztást beállítani.

Ahhoz, hogy a megszerzett ismereteknek gyakorlati haszna is legyen, cselekvésre kell váltanunk a megszerzett információt. Ez kulcsfontosságú lehet különböző veszélyhelyzetek időbeli kezelésében. Ebben lakosként segítséget kapunk a helyi önkormányzattól is. A polgármester feladatai közé tartozik a folyamatos tájékoztatás megszervezése és egy kidolgozott protokoll alapján történő veszélyelhárítási terv készítése, a veszélyhelyzet elhárítása.

Riasztási folyamatábra a Települési Veszélyelhárítási Terv Kazincbarcika település részére dokumentum alapján, 2013

A fenti folyamat akkor lép életbe, ha a veszélyeztetettség elért egy bizonyos határt és informálni, mozgósítani szükséges a helyi- és akár országos erőket. Viszont amíg nem érjük el ezt az intézkedési határt, addig a lakosság napi szintű, önszorgalomból történő tájékozódásának is nagyon fontos szerepe van. Az információk tudatában egyfajta más szemléletet, (környezet- és klímatudatosabb szemlélet) alakíthatunk ki, amely erősíti az alkalmazkodási gyakorlat kialakulását a hétköznapjainkban és felkészít az egyre nagyobb valószínűséggel bekövetkező extrém időjárási és egyéb vészhelyzetekre.

Források:

Települési veszélyelhárítási terv Kazincbarcika település részére; http://www.onkportal.hu/data/katasztrofavedelem/veszelyelharitasiterv_kazincbarcika.pdf

Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapja, https://baz.katasztrofavedelem.hu/24011/molari

Kép forrása: https://www.flickr.com/