Beszámoló A„Klímaalkalmazkodás a víztudatosság jegyében”Című interaktív workshopról

A LIFE19 CCA/HU/001320 – LIFE-CLIMCOOP Városok és helyi vállalatok együttműködése a klímaadaptációért című projekt keretében 2022.06.30-án megrendezésre került a II. interaktív workshopunk „Klímaalkalmazkodás a víztudatosság jegyében” címmel. A rendezvénynek a Miskolci Egyetem adott helyet.

A program első felében gondolatébresztő előadásokra került sor a Nyugat-Balkáni Zöld Központ, a BorsodChem Zrt és a Geogold Kárpátia Kft. munkatársai részvételével. Az előadások során szemléletes példákkal, grafikonokkal, ábrákkal alátámasztva egy átfogó képet kaphattunk a hazánkban jelentkező elsődleges, másodlagos és harmadlagos klímahatásokról és a Sajó-vízgyűjtőt érintő klímakockázatokról. Szó esett továbbá a projekt keretében tervezett válaszlépésekről, Kazincbarcika város és a BorsodChem Zrt. együttműködésének szerepéről, vállalati technológiai és felszínalatti vízvisszatartást célzó alkalmazkodási lehetőségekről. Az eddigi terepi munkák visszaigazolásaként a LIFE-CLIMCOOP kulcsfontosságú katalizátor szerepe is megerősítésre került.

A program második felében jó hangulatú, kötetlen beszélgetésre és az interaktív feladatra került sor. Ez utóbbi során a résztvevők kis csoportokban elemezték a már kidolgozott Sajó-vízgyűjtő szintű klímakockázati térkép egy helyszínét és alkalmazkodási megoldási javaslatokat gyűjtöttek, az eredményeket bemutatva egymásnak.

A workshop résztvevői között néhány önkormányzat és érdeklődő cég is képviseltette magát. Az ő jelenlétük kiemelten fontos további alkalmazkodási célú helyi együttműködés elindítása érdekében, amely a projekt egyik fő célja. Reméljük a továbbiakban még több várost, vállalatot meg tudunk szólítani, és segíteni ezen az úton.

Reméljük, minden résztvevő jól érezte magát és együttműködések formájában közösen tudunk tenni a klímaváltozás ellen.

Budapest,2022.07.04.
Nyugat-Balkáni Zöld Központ Nonprofit Kft.

Galéria