Tanulmányút Hollandiában és Belgiumban – Beszámoló, 1. állomás (LIFE@Urban Roofs projekt helyszínei)

A LIFE-CLIMCOOP projekt keretében tanulmányutat szerveztünk Hollandiába és Belgiumba, ahol klíma adaptáció területén megvalósuló projektek helyszíneit tekinthettük meg.A LIFE-CLIMCOOP projekt keretében tanulmányutat szerveztünk Hollandiába és Belgiumba, ahol klíma adaptáció területén megvalósuló projektek helyszíneit tekinthettük meg.

2023.04.25-én Rotterdam Város Önkormányzatának vendégeiként a megvalósítás alatt lévő LIFE@Urban Roofs projekt helyszíneit tekinthettük meg a délelőtt folyamán. 

Rotterdam Város egyik sajátossága, hogy a második világháborúban elszenvedett bombázás után nem az eredeti városképet állították vissza, hanem teljesen új, modern várost építettek. A város fekvéséből következik, hogy sok víz jelenlétével kell számolni, valamint a modern épületekből adódóan rengeteg lapos tető-felület keletkezett, melyek hasznosításával kapcsolatos innovatív megoldásokat valósított meg az önkormányzat, több konzorciumi partnerrel együttműködve.

A tetőteraszokat innovatívan hasznosítják, a hasznosítás céljait színekkel szimbolizálják:

  • kék tetők (blue roof): ahol a vizeket gyűjtik
  • sárga tetők (yellow roof): ahol napelemek elhelyezésével napenergiát gyűjtenek
  • zöld tetők (green roof): ahol növények ültetésével zöldfelületeket alakítanak ki
  • piros tetők (red roof): ahol társasági eseményeket, koncerteket, beszélgetéseket szerveznek
  • narancs tetők (orange roof): olyan tetőfelületek, magas építésű sétányok, melyek összekötik a magasban az egyes tetőfelületeket

A beruházások hasznosságát nem csak pénzügyi megtérülési szempontból vizsgálják, hanem egy úgynevezett társadalmi hasznossági vizsgálatot is elvégeznek, mely azt mutatja, hogy a tetőfelületek létrehozása mekkora társadalmi, szociális hasznossággal jár azáltal, hogy közösségi tereket hoz létre, megváltoztatja az épített környezetet, élhetőbbé teszi a kihasználatlan felületeket.

A projekt honlapján további információkat tudhatunk meg:

https://duurzaam010.nl/verhalen/lifeurban-roofs/?fbclid=IwAR1sTscsvzWFv60Usx2J3Utvl2z4FrtR21eD7TbsURZawJBro9dVZZTXbdI

Pár példa a létrehozott tetőkről: