Klímaalkalmazkodási jógyakorlatok kézikönyve

Megjelent és a Life-Climcoop honlapján elérhető, a projekt keretében elkészült klímaadaptációs jógyakorlat gyűjteményünk, mely elérhető a Tudástranszfer menüpontban.

A 33 hazai és 34 külföldi jó példát bemutató kézikönyv hat klímaalkalmazkodási témakörben villant fel ösztönző megoldásokat az éghajlatváltozás negatív hatásainak mérséklésére, így a szélsőségesen csapadékos és vízhiányos időszakokkal, az emberi egészséget veszélyeztető hőhullámokkal, az épületállományt veszélyeztető viharkárokkal, a természeti értékek védelmével és zöldterületek állapotjavításával, a szemléletformálással és klímatudatossággal, valamint a klímaalkalmazkodási tervezéssel és együttműködésekkel összefüggésben. A szerzők a válogatás során nemcsak azt a szempontot tartották szem előtt, hogy településeket, vállalatokat és egyéneket – akár egymással együttműködve – ösztönözzenek a klímatudatos minták követésére, hanem azt is bizonyítani kívánták, hogy alacsony költségvetéssel is számos természetközeli és hatékony klímaadaptációs beavatkozást lehet megvalósítani. A kézikönyv egységes formátumban, rendkívül szemléletesen veszi sorra az egyes projekteket, kitérve a megvalósítás formai és tartalmi elemeire, költségeire, elérhetőségükre, mindezt pedig fotókkal színesítve.

Maga a LIFE-CLIMCOOP projekt 11 jógyakorlattal járult hozzá gyűjteményhez, így vízgazdálkodási, zöldterület-védelmi, szemléletformálási és klímaalkalmazkodási területeken valósítottak meg példamutató beavatkozásokat. A szerzők – a HungaroMet Nemzeti Alkalmazkodási Központ Osztálya és a KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdaságért munkatársai – nem tekintik véglegesnek a kézikönyvet, hanem várják az olvasók és érdeklődők részéről a saját, közösségi, önkormányzati, vállalati innovatív jógyakorlataikat is, amelyek, amennyiben megfelelnek a tartalmi és formai követelményeknek, potenciálisan bekerülhetnek a gyűjteménybe.