KLÍMA KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK

Hogyan érint engem és környezetemet a klímaváltozás?

A klímaváltozás századunk egyik legjelentősebb kihívása. A Föld éghajlata tartósan és jelentősen átalakul. A bolygó átlaghőmérséklete emelkedik, ami hatással van a csapadékra és az éghajlat más alapvető jellemzőire is. Időjárásunkban várhatóan gyakoribbak lesznek a szélsőségek.

Bár a Föld klímája hosszú földtörténeti időszakok alatt eddig is többször változott, a jelenkori klímaváltozást az emberiség – a szennyező energiaforrások intenzív használata, az erdőirtás és egyéb beavatkozások révén – maga váltja ki.

Ennek hatásai már most láthatóak: a Föld átlaghőmérséklete magasabb, a gleccserek olvadnak és a tengerek vízszintje emelkedik, csak hogy néhányat említsünk. Egyre gyakoribbak az olyan szélsőséges időjárási események is, mint a hosszan elhúzódó aszályos időszakok, hirtelen lehulló nagy mennyiségű csapadék, árvizek, melyek veszélyesek az emberek életfeltételeire, károsak a mezőgazdaságra.

Ökoszisztémáink összetettek és egymástól kölcsönösen függenek – ha egy faj eltűnik, az sok másikra is hatással van. A klímaváltozás számos váratlan változást és zavart okozhat ebben a kényes egyensúlyban.

Én is hatással vagyok a klímaváltozásra?

Nemcsak a kollektív hatalmunk növekedett meg, hanem a lélekszámunk is, így az egyén egyre kisebb részét alkotja az egésznek. Könnyű apró porszemként látni magunkat, de a felelősség közös.

Magyarországon össztársadalmi egyetértés van arról, hogy az éghajlatváltozás valós jelenség, de a többség az államtól és a vállalatoktól várja a megoldást. Az egyéni felelősség- és szerepvállalást kevéssé érezzük jelentősnek, pedig az egyéni és közösségi megoldásoknak is nagy jelentősége van.

Először is be kell látnunk, hogy fogyasztási szokásaink, mindennapi döntéseink hatással vannak környezetünkre. Ilyen szemmel vizsgálva könnyű megtalálni azokat a pontokat, ahol érdemben tudjuk csökkenteni hatásunkat a klímaváltozásra.

A személyes példa az egyik legerősebb eszköz, biztosan hatással van a környezetedre, így a hatás megsokszorozódik! Járj elöl jó példával!

Mi az az ökológiai lábnyom, hogyan tudhatom meg, hogy az enyém milyen nagy?

Az embereknek élelemre, lakóhelyre és fűtésre van szükségük. Bolygónk erőforrásai segítenek kielégíteni ezeket az igényeket. De mennyi erőforrást fogyasztunk? Erre a kérdésre az ökológiai lábnyom segítségével lehet választ adni.

A definíció szerint az ökológiai lábnyommal azt mérjük, hogy az adott egyén mekkora biológiailag produktív területet (termőföldet vagy vízterületet) igényel annak érdekében, hogy fedezze anyag- és energiafogyasztását, és lebontsa az általa termelt hulladékokat.

Az ökológiai lábnyomodat az alábbi linken számíthatod ki:

Annak érdekében, hogy csökkentsük a környezetre gyakorolt negatív hatásunkat, tudatosan figyeljünk oda fogyasztásunkra és hulladéktermelésünkre, gyűjtsük szelektíven a hulladékot, válasszunk környezetbarát megoldásokat minden területen.

Ha a probléma globális, mit tehetek én?

Jó hír, hogy mi magunk is sokat tehetünk a klímaváltozás káros hatásainak enyhítése érdekében. Akár mindennapi szokásaink megváltoztatásával, környezettudatos döntésekkel, mindenki tehet valamit a megoldásért.

A jelenlegi társadalmi és környezeti problémák jelentős részét az emberiség egészségtelen és fenntarthatatlan életmódja okozza. Ezért a lehető legtöbb embernek változtatnia kell a szokásain.

Persze csupán rábeszéléssel nem érhető el magatartásváltozás, ahhoz más értékrend, más hozzáállás és készségek kellenek. Mit tegyek hát?

 • OLYAN SZOKÁSOKON PRÓBÁLJ VÁLTOZTATNI, AMIRE KÉPESNEK ÉRZED MAGAD! Világos, jól meghatározott célokat tűzz ki magad elé! (pl. „amikor csak lehet autó helyett inkább a gyaloglást vagy a kerékpározást választom”; „kádfürdő helyett a zuhanyzást választom”)
 • JELENLEGI SZOKÁSAID MEGKÉRDŐJELEZÉSE, KÜZDD LE AZ AKADÁLYOKAT! Figyeld meg a mindennapi tevékenységedet abból a szempontból, hogy mennyire van hatással a környezetedre, valóban feltétlenül szükséges-e az életedhez, van-e fenntarthatóbb alternatívája. Mindenki talál kifogást, miért nem viselkedik így vagy úgy: nincs ideje, nincs pénze, nem tudja hogy csinálja, stb. Gondold át, hogyan lehetne a kifogásokat feloldani! Biztos, hogy nem lesz könnyű feladat, de hidd el, megéri! Pl.: pazarlásmentes vásárlás, újrahasznosítás, szelektív hulladékgyűjtés, csomagolásmentes, helyi termékek előnyben részesítése.
 • EGYSZERRE EGY DOLOGRA KONCENTRÁLJ!
 • Egyszerre nem lehet mindent átalakítani, sokkal gyakrabban lehet kudarcot vallani, ha túl sok dolgon szeretnénk egyből változtatni. Lépésenként haladjunk, ha egy dolog már jól megy, akkor érdemes egy következő területen változtatnunk!

Hogyan tudok alkalmazkodni a változó körülményekhez?

A klímaváltozás már elkerülhetetlen, fel kell készülnünk kezelésére, annak érdekében, hogy minimálisra csökkentsük az általa okozott kárt. Ezt nevezzük a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásnak. Az alkalmazkodás megkísérli mérsékelni vagy elhárítani a klímaváltozás által okozott kárt és új megoldásokat keres arra, hogy az ember az új éghajlati viszonyok esetén is jó életfeltételek között tudjon élni.

Alkalmazkodási ötletek:

Használj kevesebb energiát!
 • Figyelj a készülékek áramtalanítására!
 • Nézd meg az energiahatékonysági címkéket váráslás előtt!
 • Használj árnyékolót és függönyt, hogy a napsugárzás ne melegítse fel a lakást!
 • Állíts elő saját energiát!
Csökkentsd a fogyasztásod
 • Gondold át, melyek azok a dolgok, amiket nem volt érdemes megvásárolni.
 • Tényleg szükséged van arra az új notebookra?
 • Mit dobsz ki a szemétbe?
 • Kidobod-e az ételt?
Hasznosíts újra!
 • Próbálj újrahasznosítani mindent, amit lehet, pl. üveget, konzervdobozt, papírt, hogy azokat begyűjtsék, és új termékekké dolgozzák fel.
 • Gyűjtsd szelektíven a hulladékot!
Vásárolj és étkezz fenntarthatóan!
 • Egyél kevesebb húst!
 • Ne vásárolj túlcsomagolt termékeket!
 • Vásárolj helyileg termesztett és előállított élelmiszert!
Utazz környezetbarát módon!
 • Gyalogolj, kerékpározz, görkorcsolyázz, ha teheted, autó helyett.
 • Vásárolj elektromos autót.!
Takarékoskodj a vízzel!
 • Zárd el a csapot mialatt fogat mosol!
 • Amikor lehet, válassz inkább egy gyors zuhanyzást a fürdőkád megtöltése helyett!
Kertészkedj környezetbarát módon!t módon!
 • Komposztálj, mulcsolj, ültess virágokat a beporzók támogatása érdekében)
Vigyázz az egészségedre!
 •  Szélsőséges időjárási események, kánikula esetén inkább maradj otthon vagy vigyél magaddal vizet!