Klímaalkalmazkodási workshop Miskolc Város Önkormányzatánál

Helyszín: Miskolc MJV Önkormányzata, Polgármesteri Hivatal

A fórum a LIFE-CLIMCOOP projekt több tevékenységének elemét összegezte, melyek mindegyike az önkormányzati dolgozók, településfejlesztők alkalmazkodási szemléletformálását célozta.

A programot Miskolc megyei jogú város jegyzője, Dr. Ignácz Dávid, valamint a konzorciumvezető Miskolci Egyetem részéről a projekt szakmai vezetője, Prof. Dr. Viskolcz Béla nyitotta meg.

A program első fele a „Kazincbarcika és Miskolc, mint a városi klímaalkalmazkodás inspiráló példái a térségben” címet viselte, amelynek részeként 6 előadást hallgathattunk meg.

Elsőként Prof. Dr. Gelencsér András a Pannon Egyetem rektora tartotta meg előadását „A jólét alkonya? – A fenntarthatóság korlátai” címmel, amelyben felhívta a figyelmet a jelenlegi környezetvédelmi paradigma, közgondolkodás neuralgikus pontjaira.

Ezt követően a Nyugat Balkáni Zöld Központtól Sütő Attila vezető tervező a lokális alkalmazkodásról és a LIFE-CLIMCOOP projekt keretében elvégzett sérülékenységvizsgálatról, valamint a klímaszempontú stratégiai tervezés ismérveiről adott elő.

Ezután Klimon István Kazincbarcika Város Önkormányzatának alpolgármestere beszélt a város-vállalati klímaalkalmazkodási együttműködési lehetőségekről a LIFE-CLIMCOOP projekt tapasztalataira építve, bemutatva a város-vállalat között létesített Klíma Platformot és Klíma Alapot.

Folytatva a sort a LIFE-CLIMCOOP projekthez kapcsolódó témákban Kiss Gábor a Nyugat Balkáni Zöld Központ tervező-elemző munkatársa mutatta be – a közgyűlési elfogadás előtt álló – Kazincbarcika Város Önkormányzat és a BorsodChem Zrt. közös alkalmazkodási klímastratégiáját.

Miskolc klímaalkalmazkodási kihívásairól Nagy Dezső klímavédelmi csoportvezető tartott előadást, kiemelve a város előtt álló feladatokat és a megoldásukra adandó potenciális elképzeléseket. Végül a szünet előtt Selmeczi Pál, a Nyugat-Balkáni Zöld Központ szakmai vezetője foglalta össze előadásában klímabarát várostervezés, fejlesztés legfontosabb jellemzőit, illetve azt, hogy alkalmazkodási szempontok miként kerülnek beépítése a hazai szabályozási és működési gyakorlatokba.

A szünet után egy, két részből álló előadást hallgathattunk meg a Nyugat Balkáni Zöld Központ munkatársaitól. Vásárhelyi Csenge klímapolitikai vezető szakértő és Varga Erika vezető tanácsadó mutatták be a LIFE-CLIMCOOP projekt Water

Stewardship koncepciót, valamint a tevékenység keretében megvalósuló mentorprogramot és a településeket is segítő klímaalkalmazkodási eszköztárt.

A bevezető előadások után a fenti eszköztár két eleméhez kapcsolódóan egy-egy interaktív műhelymunkára került sor, ahol kis csoportokban folyt a munka.

Az egyik Vásárhelyi Csenge vezetésével „A Water Stewardship alapjai az klímaalkalmazkodási tervezésben” címmel, míg a másik pedig Dr. Varga György moderálásában az „Ágazati és települési szintű klímaalkalmazkodás – tananyag önkormányzatok számára” címmel.

Galéria